Is staal hetzelfde als metaal?

is staal hetzelfde als metaal?

Is staal hetzelfde als metaal?

De verschillen tussen Staal en Metaal

Hoe zit dat nou eigenlijk? Je hoort in de retail vaak beide termen, maar is staal hetzelfde als metaal? Wij leggen je dit hier uit en nemen je mee in beide begrippen.

Wat is metaal?

Metaal is een verzamelnaam voor elementen die overeenkomsten (vergelijkbare eigenschappen) hebben. Dit materiaal wordt onderverdeeld in twee groepen: ferrometalen en non-ferrometalen. De term ferro stamt af uit het Latijns: ‘ferrum’ en dit element wordt aangeduidt als symbool Fe. Maar waar staat ferrum dan voor? Nou, Ferrum is een verouderde benaming voor: ijzer.

Ferrometalen hebben dus ijzer als bestandsdeel en non-ferrometalen hebben géén ijzer als bestandsdeel. Aan non-ferrometalen kan ijzer worden toegevoegd. Als het percentage ijzer onder de 50% blijft, spreken wij nog steeds van een non-ferrometaal. Als het percentage ijzer boven de 50% komt, dan valt dit materiaal nu onder de groep: ferrometaal.

staal zelfde als metaal

Wat is staal?

Staal is een metaalmengsel (legering) dat bestaat uit ijzer en een koolstofgehalte. Het koolstofgehalte van staal ligt vrijwel altijd onder de 2%. Er zijn ruim tweeduizend soorten staal die elk andere eigenschappen kennen. Per staalsoort verschilt het hoe sterk, buigzaam of hard het is.

Laten nu even terugkomen op de vraag: ‘is staal hetzelfde als metaal?’. Het anwoord is dus: ‘Staal is niet hetzelfde als metaal. Staal is wel degelijk een (ferro)metaal, maar een non-ferrometaal heeft geen ijzer als bestandsdeel en is dus geen staalsoort.’

Wanneer spreek je over hoogwaardig staal?

De kwaliteit van het staal hangt samen met het koolstofgehalte. Hoogwaardig staal heeft een koolstofpercentage van 0,5% tot 2%. Als het koolstofgehalte boven de 2% uitkomt, dan wordt het materiaal bros. In de machinebouw/industrie worden juist staalsoorten met een heel laag koolstofpercentage toegepast (onder de 0,25%). Een laag koolstofgehalte heeft namelijk de volgende voordelen:

  • Het staal kan veel gewicht dragen en breekt dus niet snel (treksterkte);
  • Heeft een goede elasticiteit;
  • Het is goed lasbaar en makkelijk te bewerken;

Het nadeel van een laag koolstofgehalte is dat het materiaal corrosiegevoelig is. Het staal gaat dus sneller roesten. Roestvorming maakt het staal bros. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Dit geldt niet voor cortenstaal, want de roestvorming op dit materiaal is juist een beschermlaag.

Bij Kunst van Staal hoef jij je hier geen zorgen over de kwaliteit van onze metalen wanddecoratie. Dit hoogwaardige staal wordt ook nog eens bewerkt om corrosie tegen te gaan.

Share this post


You've just added this product to the cart: