Cortenstaal tuindecoratie

Cortenstaal tuindecoratie

Bent u op zoek naar cortenstaal tuindecoratie als toevoeging voor uw tuin? Zo ja, en als u op zoek bent naar een duurzame optie, zult u Cortenstaal willen overwegen. Kunst van Staal is gespecialiseerd in de fabricage van assortiments- en op maat gemaakte cortenstaal tuindecoraties. Daarbij zijn wij trots dat wij Cortenstaal aan kunnen bieden als één van onze materiaalopties. Het materiaal kent diverse voordelen die kunnen bijdragen aan het maken van uw keuze. Bekijk onze cortenstaal producten voor uw tuin en lees onderaan de pagina meer over het materiaal. 

Cortenstaal tuindecoratie van Kunst van Staal

Wat is cortenstaal?

Weerbestendig staal, vaak aangeduid met het generieke handelsmerk COR-TEN-staal en soms geschreven zonder het koppelteken als cortenstaal, is een groep staallegeringen die werden ontwikkeld om de noodzaak van verven te elimineren en een stabiel roestachtig uitzicht te vormen na blootstelling gedurende verscheidene jaren aan weersinvloeden. De oxidatie van het oppervlak van dit materiaal neemt zes maanden in beslag, maar oppervlaktebehandelingen kunnen de oxidatie versnellen tot slechts één uur.

U.S. Steel is houder van het geregistreerde handelsmerk op de naam COR-TEN. De naam COR-TEN verwijst naar de twee onderscheidende eigenschappen van dit type staal: corrosiebestendigheid en treksterkte. Hoewel USS haar discrete plaatactiviteiten in 2003 aan International Steel Group (nu ArcelorMittal) heeft verkocht, verkoopt zij nog steeds COR-TEN-merkmateriaal in de vorm van bandstaal en platen. In 1933 ontwikkelde en patenteerde de United States Steel Corporation een staalsoort met een uitzonderlijke mechanische weerstand, in de eerste plaats voor gebruik in trechterwagons voor het transport van zware bulkladingen kolen, metaalertsen, andere minerale producten en graan. De gecontroleerde corrosie waarvoor dit materiaal nu het meest bekend is, was een welkom voordeel dat kort daarna werd ontdekt en USS ertoe aanzette de handelsmerknaam Cor-Ten aan te brengen. Vanwege zijn inherente taaiheid wordt dit staal nog steeds op grote schaal gebruikt voor bulktransport en opslagcontainers.

Verwering heeft betrekking op de chemische samenstelling van dit staal, waardoor het in vergelijking met andere staalsoorten een grotere weerstand tegen atmosferische corrosie vertoont. Dit komt doordat het staal onder invloed van het weer een beschermende laag op zijn oppervlak vormt. De corrosie werende werking van de beschermlaag wordt veroorzaakt door de bijzondere verdeling en concentratie van legeringselementen in de laag. De laag die het oppervlak beschermt, ontwikkelt zich en regenereert voortdurend onder invloed van de weersomstandigheden. Met andere woorden, men laat het staal roesten om de beschermende laag te vormen.

Misschien hebt u nog nooit van cortenstaal gehoord, maar de kans is groot dat u het wel eens hebt gezien. Met zijn karakteristieke verweerde uiterlijk en roestige oranje kleur is cortenstaal gemakkelijk te herkennen. Het staat ook bekend als verweringsstaal en COR-TEN-staal, en het is een favoriet materiaal voor beeldhouwwerken zoals de Engel van het Noorden in Engeland en de Picasso van Chicago, maar ook voor minder glamoureuze toepassingen zoals heipalen langs de weg.

Wat zijn de voordelen van cortenstaal tuindecoratie?

Afgezien van zijn “warme karakter” heeft Cortenstaal nog andere voordelen: het maakt bijvoorbeeld aanzienlijke besparingen mogelijk dankzij de verminderde dikte en de daaruit voortvloeiende gewichtsbesparing. Staal is van nature ook recyclebaar. Na afloop van de levensduur kan Corten weer naar de gieterij worden gebracht om een andere functie te krijgen: het recyclingpercentage ligt in de buurt van 100%.

Tijdens de oxidatie varieert de kleur van eerst oranje tot roodbruin wanneer de patina is gestabiliseerd. Onder normale milieuomstandigheden gebeurt dit na 18-36 maanden. Essentiële factoren voor de juiste vorming van het patina zijn de afwisselende cycli van droog/nat, het contact met de atmosfeer en de katalytische werking van het zonlicht, in combinatie met de afwezigheid van permanent stilstaand water. Het is af te raden om cortenstalen oppervlakken in chloriderijke zeemilieus te laten, aangezien deze de oxidatie en vorming van het beschermende roestpatina niet bevorderen.

Vanwege de beschermende roestlaag die op Cortenstaal wordt gevormd, hoeft dit materiaal ook niet te worden geverfd. Decoraties van dit materialen hoeven niet geverfd te worden. Het is juist belangrijk dat dit cortenstaal haar natuurlijke uitstraling behoud.

Het onderhoudsvrije materiaal bespaart u tijd en geld. Ondertussen blijft de kenmerkende rood/bruine kleur van het staal in het oog springen en kan het de aantrekkingskracht van uw tuin vergroten.

Tenslotte is Cortenstaal uitzonderlijk duurzaam en zal het de tand des tijds doorstaan. Het kan worden gebruikt in zware structuren en zelfs grote, dragende gebouwen. Dit maakt het een ideale optie voor veel verschillende soorten toepassingen voor dit materiaal die u zou kunnen overwegen voor uw tuin.

U hebt zeker een heleboel opties om uit te kiezen als het gaat om stalen materialen voor uw tuin. Of u nu geïnteresseerd bent in het hebben van een commerciële of residentiële tuindecoratie, kan Cortenstaal of weerbestendig staal een uitstekende keuze zijn. Niet alleen vergt dit staal zeer weinig onderhoud, maar het is duurzaam genoeg voor zowat elk project dat u zich kunt voorstellen.

Cortenstaal informatie

You've just added this product to the cart: