Wanddecoratie geometrisch

Wanddecoratie geometrisch

Geometrische kunst en geometrische wanddecoraties zijn een vorm van abstracte kunst gebaseerd op geometrische vormen zoals lijnen, hoeken, en andere vormen. Beroemde geometrische kunstenaars zijn onder meer de Russische avant-garde kunstenaar Kazimir Malevich. Een van zijn meest opmerkelijke kunstwerken is ‘Zwart Vierkant’. Ronald Davis is een Amerikaanse schilder die bekend staat om zijn geometrische abstracte schilderijen zoals ‘Red Four Box’ en ‘Silver Top’. De geometrische kunststijl van de Amerikaanse abstracte kunstenares Edna Andrade stond bekend als Op Art (optical art) vanwege de illusionistische kwaliteiten. Geometrische kunstwerken geven elke ruimte een eigentijdse uitstraling. Ze zijn vooral krachtig in een inkomhal en woonkamer omdat ze een moderne toon zetten voor uw hele huis.

Aanbod geometrische wand- en muurdecoraties

Geometrische kunst als inspiratie voor onze wanddecoraties

Geometrische kunst is het gebruik van één of meerdere geometrische vormen, bedoeld om een visuele zintuiglijke ervaring te creëren. De kunst is abstract, futuristisch, en vaak kleurrijk, het afbeelden van de gecreëerde vormen op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden.

Geometrische stijl, stijl van oude Griekse kunst, voornamelijk vaasschilderkunst, die rond 900 v. Chr. begon en de laatste zuiver Myceens-Griekse kunstvorm vertegenwoordigt die ontstond vóór de toevloed van buitenlandse inspiratie rond 800 v. Chr. Athene was het centrum ervan, en de groeiende welgestelde bevolking van de nieuwe Griekse steden was de afzetmarkt.

Vazen gedecoreerd in Geometrische stijl vertonen geschilderde horizontale banden gevuld met patronen, net als de vazen van de voorafgaande Proto-Geometrische stijl. De banden in Geometrische stijl zijn echter talrijker en bedekken de hele vaas, met driedubbele lijnen die de patroonzones op regelmatige afstanden van elkaar scheiden. De oude Proto-Geometrische ontwerpelementen, de cirkel en de boog, verloren de voorkeur van de Geometrische kunstenaar, terwijl de zigzag en de driehoek bleven bestaan en werden opgenomen samen met enkele nieuwe elementen, de meander en het hakenkruis. Het totale visuele effect van de regelmatig verdeelde horizontale stroken gevuld met scherpe hoekige patronen in donkere verf op een lichte ondergrond is er een van golvend ritme, nauw verwant aan mandenmakerskunst.

Naast het gebruik van abstracte motieven, begonnen kunstenaars die in de Geometrische stijl werkten, figuren van mensen en dieren te gebruiken, waarbij ze beiden zagen als de som van geometrische delen – lichamen worden driehoeken, benen en armen worden lijnsegmenten. Eerst werden ze alleen als patronen gebruikt, maar later ontwikkelden ze zich tot complexere groeperingen, meestal verhalende scènes – begrafenisscènes, zeeslagen, dansen, bokswedstrijden en heldendaden.

Representatieve voorwerpen uit deze periode zijn onder meer vazen, kleine bronzen en kleien beeldjes, rijk versierde veiligheidsspelden, of fibulae, en kalkstenen zegels. Ambachtslieden maakten ook gouden banden met dieren- en mensenfiguren, die op het hoofd van een overledene werden aangebracht, vaak op een manier die de mond gesloten hield. Hoewel de Geometrische stijl plaats maakte voor de Klassieke stijl, bleven de patronen ervan populair en beïnvloedden zij veel latere Griekse kunst.

Wij vinden de geometrische kunst nog steeds werkelijk prachtig. Daarom bieden wij een breed pakket aan geometrische wanddecoraties. Mocht je niet overtuigd zijn van de geometrische stijl, bekijk dan hier al onze categorieën. 

Wil je liever een geometrische wanddecoratie op maat? Vraag dan hier een vrijblijvende maatwerk offerte aan.

You've just added this product to the cart: