Picture of Tim van Pel

Tim van Pel

Cortenstaal Bloembak Zelf Maken

Maak Zelf Uw Cortenstaal Bloembak

De unieke charme van cortenstaal heeft het tot een favoriet materiaal gemaakt voor tuinprojecten en tuindecoratie. Het zelf maken van een cortenstaal bloembak is niet alleen een creatieve uitlaatklep maar biedt ook de mogelijkheid om uw tuin te personaliseren. Met de juiste gereedschappen en een beetje DIY-geest kunt u een prachtige bloembak creëren die bestand is tegen alle weersinvloeden.

Basisbenodigdheden en Voorbereiding

Voor het maken van een bloembak van cortenstaal, heeft u basisgereedschap nodig zoals een boormachine, geschikt voor combinatie met cortenstaal. Begin met het kiezen van de afmeting en vorm van uw bloembak. Cortenstaal is beschikbaar in verschillende diktes, waarbij dikker materiaal ideaal is voor grotere afmetingen.

Kies de Juiste Afmetingen en Vorm

Of u nu gaat voor een traditionele vierkante plantenbak of experimenteert met gekke vormen, cortenstaal biedt flexibiliteit. Voor een vierkante plantenbak, meet u de gewenste grootte en snijdt u de platen dienovereenkomstig. Gebruik kantopsluitingen van cortenstaal voor een strakke afwerking en extra stabiliteit.

Assemblage en Afwerking

Zodra uw cortenstaal op maat is gesneden, is het tijd voor de assemblage. Voor een bloembak met bodem, bevestig de zijpanelen aan de bodemplaat met zichtbare of verborgen bevestigingsmiddelen, afhankelijk van uw voorkeur. Een bloembak zonder bodem is ook een optie, ideaal voor planten die dieper wortelen.

Plaatsing en Beplanting

  • Zorg ervoor dat de ondergrond waarop de bloembak komt te staan, waterpas en stevig is.
  • Kies voor groene planten of fleurige planten die het hele jaar door een prachtige uitstraling geven.
  • Overweeg een driehoekige vorm voor lastige ruimtes of een modulaire plantenbak voor flexibiliteit.

Onderhoud en Duurzaamheid

Het unieke aan cortenstaal is de vorming van een dichte roestlaag die het staal beschermt tegen verdere corrosie. Dit maakt cortenstaal bestand tegen weersinvloeden en zorgt ervoor dat uw bloembak met de tijd alleen maar mooier wordt. Een jaarlijkse controle en lichte reiniging zijn voldoende om uw cortenstaal bloembak in topconditie te houden.

Configureer jouw cortenstaal plantenbak

Cortenstaal plantenbakken verkrijgbaar in exact de maat die jij nodig hebt! Op de millimeter nauwkeurig.

FAQ over Cortenstaal Bloembak Zelf Maken

Kan ik zelf een cortenstaal bloembak maken?

Ja, het is zeker mogelijk om zelf een bloembak van cortenstaal te maken. Met een beetje creativiteit, het juiste gereedschap en een basis kennis van DIY projecten, kunt u een unieke toevoeging aan uw tuin creëren. Een goede voorbereiding en het juist behandelen van het materiaal zijn cruciaal voor een duurzaam resultaat.

Wat zijn de voordelen van cortenstaal in de tuin?

Cortenstaal is bestand tegen corrosie en weersinvloeden, wat het een ideaal materiaal maakt voor buitengebruik. De kenmerkende oranje/bruine kleur geeft een warme en natuurlijke uitstraling die prachtig contrasteert met het groen van de planten. Bovendien is het materiaal onderhoudsarm en gaat het jaren mee.

Welke gereedschappen heb ik nodig om een cortenstaal bloembak zelf te maken?

Voor het maken van een cortenstaal bloembak heeft u basisgereedschap nodig zoals een boormachine, metaalschaar of een slijptol, en veiligheidsuitrusting. Afhankelijk van het ontwerp kunt u ook een lasapparaat nodig hebben om de delen aan elkaar te bevestigen.

Wat voor soort planten zijn geschikt voor een cortenstaal bloembak?

In een cortenstaal bloembak kunt u vrijwel elk type plant zetten. Van siergrassen en vaste planten tot kleine struiken. De warme roestkleur van cortenstaal vormt een mooie achtergrond voor zowel groene als fleurige planten, en kan zelfs de geurige lavendel of wintergroene planten accentueren.

Hoe bescherm ik cortenstaal tegen verdere corrosie?

Cortenstaal ontwikkelt een dichte roestlaag die het materiaal beschermt tegen verdere corrosie. Deze natuurlijke beschermingslaag zorgt ervoor dat cortenstaal zeer weinig onderhoud nodig heeft. Zorg ervoor dat de waterafvoer goed geregeld is in de bloembak om stagnerend water te voorkomen, wat het corrosieproces kan versnellen.

Is cortenstaal milieuvriendelijk?

Cortenstaal is 100% recyclebaar, wat het een duurzame keuze maakt voor tuindecoratie. Het lange levensduur en de minimale onderhoudsbehoefte verminderen de impact op het milieu verder.

Kan ik cortenstaal plantenbakken op elke ondergrond plaatsen?

Cortenstaal plantenbakken kunnen op bijna elke ondergrond geplaatst worden, inclusief gras, grind, of een betonnen ondergrond. Zorg ervoor dat de ondergrond waterpas is voor de stabiliteit van de bloembak.

Hoe groot kan ik een cortenstaal bloembak maken?

De grootte van uw cortenstaal bloembak is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte in uw tuin. Cortenstaal is verkrijgbaar in grote afmetingen, wat betekent dat u zowel kleine als grote bloembakken kunt maken. Houd rekening met het gewicht van het materiaal en de gevulde bloembak.

Kan ik cortenstaal gebruiken in combinatie met andere materialen?

Absoluut. Cortenstaal laat zich goed combineren met andere materialen zoals hout, steen, of glas. Dit biedt extra mogelijkheden voor creativiteit in uw tuinontwerp.

Waar kan ik cortenstaal aanschaffen voor mijn project?

Cortenstaal is verkrijgbaar bij metaalspecialisten en sommige tuincentra. Ook online zijn er diverse aanbieders van cortenstaal in verschillende formaten en diktes. Zorg ervoor dat u kiest voor kwalitatief goed cortenstaal voor het beste resultaat.

Cortenstaal Plantenbakken

Cortenstaal plantenbak 120 X 40 X H 40 cmCortenstaal plantenbak op wieltjes

Cortenstaal plantenbak 120 x 40 x H 40cm

Vanaf  130,20
Ontdek de charme van onze exclusieve Cortenstaal Plantenbak, zorgvuldig geproduc...
Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Cortenstaal plantenbak 150 X 50 X H 50 cmCortenstaal plantenbak op wieltjes

Cortenstaal plantenbak 150 x 50 x H 50cm

Vanaf  203,00
Verrijkt uw buitenruimte met onze Kunst van Staal cortenstaal plantenbak, het to...
Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Cortenstaal plantenbak 90 X 30 X H 80 cmCortenstaal plantenbak op wieltjes

Cortenstaal plantenbak 90 x 30 x H 80cm

Vanaf  195,30
Ontdek de pure elegantie en robuuste charme van onze cortenstaal plantenbak, een...
Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Liever een project op maat?

Kunst van Staal
5.0
Based on 35 reviews
powered by Google
Tom van OsTom van Os
13:48 01 Sep 23
M’n woonkamer leeft nu een stuk meer dankzij de metalen decoratie! Fijn contact en een snelle levering, top service !
Adam van der LaanAdam van der Laan
14:42 25 Apr 23
Wij zien u graag de volgende keer weer bij ons terug.
Zoeken naar iets wat niet meer te koop was. Zo kwamen we op het idee om dit na te laten maken en het is gelukt… Een goed adres, ze denken met je mee, ze maken de tekening en dit is het resultaat. Hij is supermooi geworden, bedankt ontwerpers en zij die gemaakt hebben het is een prachtig stuk aan de wand, we zijn hier blij mee
Niels van den BoschNiels van den Bosch
08:51 13 Feb 23
Geweldige en persoonlijke service door eigenaar Tim!Zeer snelle levering.
Inge PrevooInge Prevoo
14:52 15 Nov 22
Ik heb de 2 scháttige egeltjes van cortenstaal gekocht. Ze kwamen keurig met plugjes en afstandshouders en hartstikke snel. Ik heb ze meteen op onze nieuwe schutting gemonteerd en dat ging feilloos. Nu moeten ze nog een beetje ‘roestig’ worden, want ze werden in blank staal geleverd. Dat gaat overigens heel snel zag ik al, dus dat is mooi, dan lijken ze op alle andere tuinornamenten bij ons. Ik ben er heel blij mee!! Voor een volgende keer, heb ik mijn oog alweer op een ander cortenstaal object van Kunst van Staal laten vallen. Ik verheug me daar nu al op. Inge P., Leiden
LidiaLidia
14:44 07 Aug 22
Bij Tim hebben wij een bestelling geplaatst met afbeelding hoe wij het wilden hebben. Hij heeft hierin meegedacht zodat het mooi uit zou komen. Wij zijn super blij met het resultaat wat nu in onze woonkamer een prominente plek heeft gekregen!Contact was erg prettig met Tim, dus in de toekomst gaan wij zeker nog een keer wat bestellen.
Mies van OostMies van Oost
18:18 08 Jun 22
Wij hebben na het overlijden van onze 2 konijnen contact gehad met Tim om aan de hand van een foto een stalen plaat te laten maken van cortenstaal.Tim is ontzettend vriendelijk en denkt graag met je mee. Het product is echt nog mooier dan ik had verwacht. 1 op 1 de foto die we stuurde. Ik herken direct onze Nijntjes er in. Ik kan dit bedrijf absoluut aanraden. En zal er in de toekomst zeker weer iets bestellen.Tim ontzettend bedankt voor het vereeuwigen van onze Alex en Guusje.
TamaraTamara
10:04 22 Oct 21
We waren al een tijdje op zoek naar muurdecoratie voor onze eetkamer. Na lang zoeken, hadden we wel een idee wat we wilden maar we konden het helaas niet ergens vinden. Om deze reden hebben we contact gezocht met Kunst van Staal en we werden ontzettend goed verder geholpen. Er werd met ons meegedacht naar een oplossing op een bestaand ontwerp en hier waren we heel erg blij mee. We zijn dan ook super blij met het eindresultaat. Zeker een aanrader om iets te kopen bij de site en je kan rekenen op een hele goede service.
Sanne van PelSanne van Pel
10:38 29 Oct 20
Echt een hele mooie toevoeging aan mijn interieur! Snelle levering en kwaliteit is super. Mooie designs en website is zeer klantvriendelijk.
js_loader

Cortenstaal FAQ - Veel gestelde vragen

Cortenstaal, ook bekend als weersbestendig staal, bevat koper, chroom, nikkel en fosfor, die een beschermende roestlaag vormen. Deze laag beschermt het staal tegen verdere corrosie en zorgt voor een langere levensduur zonder extra onderhoud. Gewoon staal, daarentegen, mist deze legeringselementen en roest door als het wordt blootgesteld aan de elementen, tenzij het regelmatig wordt beschermd met verf of andere coatings. Dit maakt cortenstaal duurzamer en onderhoudsvriendelijker voor buitengebruik.

Cortenstaal begint binnen enkele weken te roesten zodra het aan de elementen wordt blootgesteld. De volledige roestlaag ontwikkelt zich meestal binnen enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van de lokale weersomstandigheden. Deze roestlaag dient als een beschermende barrière tegen verdere corrosie.

Cortenstaal is uiterst duurzaam en ontworpen voor een lange levensduur. De beschermende roestlaag die zich vormt, voorkomt verdere corrosie en maakt het staal bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor blijft het staal tientallen jaren in goede staat, zelfs zonder veel onderhoud.

Ja, cortenstaal kan goed tegen water. De roestlaag die zich vormt wanneer het staal wordt blootgesteld aan vocht, werkt als een beschermende barrière. Deze laag voorkomt dat water diep in het staal doordringt en beschermt het zo tegen verdere roestvorming.

Cortenstaal roest niet volledig door omdat de roestlaag die zich vormt, het onderliggende staal beschermt. Deze laag sluit het staal af van zuurstof en vocht, waardoor verdere corrosie wordt voorkomen. Dit maakt cortenstaal bijzonder geschikt voor buitengebruik.

Een van de nadelen van cortenstaal is dat de roest kan afgeven op omliggende oppervlakken zoals beton of steen. Daarnaast is cortenstaal minder geschikt voor zeer zoute of constant vochtige omgevingen, waar de beschermende roestlaag sneller kan slijten.

Ja, cortenstaal is zeker de moeite waard vanwege zijn duurzaamheid, esthetische aantrekkingskracht en lage onderhoudskosten. De unieke roestkleur en textuur zorgen voor een aantrekkelijke, natuurlijke uitstraling die na verloop van tijd alleen maar verbetert.

Voor toepassingen zoals tuinafscheidingen of plantenbakken wordt aanbevolen om cortenstaal minstens 15-20 cm in de grond te plaatsen. Dit zorgt voor stabiliteit en voorkomt dat de constructie gaat verschuiven of omvallen.

Ja, cortenstaal is geschikt voor gebruik in moestuinen. Het staal is veilig voor planten en geeft geen schadelijke stoffen af aan de bodem, waardoor het ideaal is voor gebruik als plantenbakken en tuinafscheidingen.

Cortenstaal is niet schadelijk voor het milieu. De roestlaag is inert en bevat geen schadelijke chemicaliën, waardoor het veilig is voor gebruik in zowel natuurlijke als stedelijke omgevingen.

Ja, net als elk ander metaal, kan cortenstaal heet worden in direct zonlicht. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de plaatsing in zonnige gebieden om mogelijke verbranding bij aanraking te voorkomen.

Cortenstaal kan tientallen jaren meegaan dankzij de beschermende roestlaag die verdere corrosie voorkomt. Dit maakt het een zeer duurzaam materiaal, zelfs in zware weersomstandigheden.

Nee, cortenstaal is niet slecht voor planten. De roestlaag die zich vormt, is inert en geeft geen schadelijke stoffen af aan de bodem. Dit maakt het veilig voor gebruik in tuinen en moestuinen.

Een cortenstalen tuinrand kan tientallen jaren meegaan. De beschermende roestlaag die zich vormt, voorkomt verdere corrosie, waardoor het staal zeer duurzaam is, zelfs in verschillende weersomstandigheden.

Ja, cortenstalen plantenbakken zijn een uitstekende keuze. Ze zijn duurzaam, bestand tegen de elementen en voegen een unieke, esthetische uitstraling toe aan uw tuin. Bovendien zijn ze veilig voor planten omdat ze geen schadelijke stoffen afgeven.

De dikte van cortenstaal hangt af van de toepassing. Voor tuinranden en plantenbakken wordt meestal een dikte van 2 tot 3 mm aanbevolen. Voor constructieve toepassingen kan een dikkere plaat nodig zijn, afhankelijk van de belasting en eisen.

Cortenstaal vereist minimaal onderhoud. In de beginfase kan het nodig zijn om de vorming van de roestlaag te controleren en oppervlakkig vuil te verwijderen. Het is belangrijk om cortenstaal niet af te sluiten van de luchtstroom, zodat de beschermende roestlaag zich correct kan vormen en onderhouden.

Populaire Blog Posts