Cortenstaal Kunst

Cortenstaal Kunst

Cortenstaal kunst heeft unieke eigenschappen

Cortenstaal, met zijn unieke, roestige uitstraling, biedt een robuuste charme die ongeëvenaard is in de wereld van kunst en design. Dit levendige materiaal, bekend om zijn weerbestendige kwaliteiten en warme, aardse tinten, inspireert kunstenaars en ontwerpers wereldwijd tot het creëren van opmerkelijke kunstwerken. De diepe, roestbruine kleur van cortenstaal ontwikkelt zich door natuurlijke weersinvloeden, waardoor elk kunstwerk een uniek karakter krijgt. Deze natuurlijke patinavorming niet alleen beschermt het staal tegen verdere corrosie, maar voegt ook een visuele diepte toe die de esthetische waarde van het kunstwerk verhoogt. Het gebruik van cortenstaal in kunst onderstreept een waardering voor duurzaamheid en natuurlijke schoonheid, waardoor het een favoriet materiaal is voor zowel openbare installaties als privécollecties.

[elementor-template id="7370"]

Fabricage van cortenstaal kunst

De creatie van cortenstaal kunst is een proces dat zowel technische vaardigheid als creatieve visie vereist. Kunstenaars en ontwerpers die met dit materiaal werken, benutten zijn unieke eigenschappen om werken te creëren die de grenzen van vorm en functie uitdagen. Van monumentale sculpturen die het landschap transformeren tot verfijnde wanddecoraties die een interieur verrijken, cortenstaal biedt eindeloze mogelijkheden voor artistieke expressie. Het proces van het vormen van cortenstaal, van het snijden en lassen tot het bewust versnellen van de roestvorming, vereist een diepgaand begrip van het materiaal. Deze kennis stelt kunstenaars in staat om werken te creëren die niet alleen visueel indrukwekkend zijn, maar ook de tand des tijds kunnen doorstaan.

Onderhoud van cortenstaal

Onderhoud en duurzaamheid zijn cruciale aspecten van cortenstaal kunst, die eigenaren en verzamelaars moeten overwegen. Hoewel cortenstaal bekend staat om zijn natuurlijke weerstand tegen de elementen, kan een juiste verzorging de levensduur van een kunstwerk aanzienlijk verlengen. Eenvoudige onderhoudstips, zoals het regelmatig verwijderen van bladeren en ander organisch materiaal dat vocht kan vasthouden, helpen om de integriteit van het staal te behouden. Daarnaast is het belangrijk om kunstwerken op cortenstaal te plaatsen waar ze voldoende luchtcirculatie hebben, om vochtophoping te voorkomen. Door deze zorgvuldige aandacht voor onderhoud kunnen liefhebbers van cortenstaal kunst genieten van hun investeringen met de wetenschap dat deze kunstwerken generaties lang mee kunnen gaan, waardoor ze een tijdloze aanvulling zijn op elke ruimte.

Cortenstaal Plantenbakken van Kunst van Staal

Cortenstaal kunstenaars

Cortenstaal kunst als wanddecoratie is een moderne vorm. Er zijn een aantal kunstenaars die al jaren prachtige sculpturen en andere kunstwerken maakten van cortenstaal. Wij lichten ze hier even uit als ode aan het grootbrengen van dit prachtige materiaal. 

Richard Serra: Hij is een van de meest vooraanstaande beeldhouwers van de twintigste eeuw. Richard Serra werd lange tijd geprezen om zijn kunstwerken in cortenstaal, met een bijzonder ambitieus en internationaal karakter. Zijn werk legt de nadruk op de materialiteit en de relatie met de toeschouwer, de plaats van het werk en het werk zelf. Richard Serra komt oorspronkelijk uit S. Francesco en groeide op in de fabrieken van de Marina Cantieri, waar zijn vader werkte als onderhoudstechnicus van het buizenstelsel. Serra sprak veel over de invloed die de carrière van zijn vader had op zijn kunst. Vooral het evenwicht dat voortkomt uit het samensmelten van staal, gecombineerd om sculpturen te creëren zoals die in Corten in Liverpool street, Londen, genaamd Fulcrum.

Serra heeft een volledig Amerikaanse opleiding genoten aan de Universiteit van Californië in Berkeley. Hij werkte ook kort in een staalfabriek in East Bay om zijn studies op school te kunnen betalen. De kunstenaar kan aanspraak maken op een plaats tussen de grondleggers van het huidige, gedefinieerde “minimalisme”, dat in de jaren ’60 werd geboren door een generatie Amerikaanse revolutionaire kunstenaars. Die beeldhouwers begonnen met een onconventionele benadering van industriële materialen, zoals roestvrij staal en Cor-ten, die tot dan toe als constructiestaal waren voorgesteld. In de loop der jaren heeft Serra zich ook meer toegelegd op grootschalige sculpturen, door middel van werken die stedelijke architectuur of landschapsontwerp omarmen. Net als de minimalistische kunstenaars uit zijn periode speelt Serra met cortenstaal en het specifieke gewicht ervan, dat notoir hoog is, en dat na de actie van het modelleren van zijn kunst interessante gravitatiecontrasten aanneemt.

Donald Judd, algemeen bekend als een van de belangrijkste naoorlogse Amerikaanse kunstenaars, wordt misschien wel beschouwd als de beroemdste op het gebied van grootschalige stalen installaties in de Verenigde Staten, zoals zijn werk in Marfa, Texas.

Newmann, geboren in New York in 1905, vertegenwoordigt een soort expressionistische kunstenaar die typisch is voor het begin van de eeuw, onconventioneel en Amerikaans tot op het bot, volledig los, voor het eerst in de geschiedenis, van enige vroegere Europese artistieke canon. In een van zijn interviews verwoordt hij in feite vooral dit begrip: “… Wij bevrijden ons van de belemmeringen van het geheugen, de associatie, de melancholie, de legende, de mythe of de bezittingen die instrumenten van de westerse kunst zijn geweest…”.

Deze omgekeerde obelisk, ongeveer 25 voet hoog, met een gewicht van 6000 pond, gemaakt tussen 1963 en 1967, in de volledige minimalistische fase van Newman en waarvan de kleur van gebrand cortenstaal onmiskenbaar is, staat op een schijnbaar hachelijke manier, dankzij een Egyptische piramide aan de basis, een andere emblematische Egyptische vorm.

Newmans minimalisme en filosofie krijgen volledig gestalte in dit werk in cortenstaal, met zijn historische betekenis, maar ook zijn bestemming, ontworpen voor geen bepaalde betekenis of specifieke plaats.

[elementor-template id="7787"]

Wat is kunst?

De definitie van kunst is controversieel in de hedendaagse filosofie. Of kunst gedefinieerd kan worden is ook een punt van discussie geweest. Ook het filosofisch nut van een definitie van kunst is omstreden.

Hedendaagse definities kunnen worden geclassificeerd met betrekking tot de dimensies van kunst die zij benadrukken. Een duidelijk modern, conventioneel soort definitie richt zich op de institutionele kenmerken van kunst, waarbij de nadruk ligt op de manier waarop kunst in de loop van de tijd verandert, op moderne werken die radicaal lijken te breken met alle traditionele kunst, op de relationele eigenschappen van kunstwerken die afhangen van de relatie van de werken tot de kunstgeschiedenis, kunstgenres, enz. – meer in het algemeen, over de onbetwistbare heterogeniteit van de klasse van kunstwerken. De meer traditionele, minder conventionele definitie die in de hedendaagse filosofie wordt verdedigd, maakt gebruik van een breder, meer traditioneel concept van esthetische eigenschappen dat meer omvat dan kunstrelationele eigenschappen, en legt meer nadruk op de pan-culturele en trans-historische kenmerken van kunst – kortom, op overeenkomsten binnen de klasse van kunstwerken. Hybride definities beogen zowel recht te doen aan de traditionele esthetische dimensie als aan de institutionele en kunsthistorische dimensies van kunst, waarbij aan geen van beide de voorkeur wordt gegeven.

[elementor-template id="7783"]
You've just added this product to the cart: