cortenstaal roest stoppen
Picture of Tim van Pel

Tim van Pel

Cortenstaal roest stoppen

Cortenstaal, de koning van de natuurlijke roestige afwerking, heeft de harten van velen veroverd. Van tuindecoratie tot kunst, het veelzijdige materiaal biedt een unieke en robuuste uitstraling. Maar hoe stop je het roesten als de perfecte look eenmaal is bereikt?

De Magie van Cortenstaal

Cortenstaal staat bekend om zijn vermogen om een beschermende roestlaag te vormen wanneer het wordt blootgesteld aan de elementen. Deze laag, in plaats van de onderliggende staalsoort te beschadigen, beschermt het juist. Als je de ideale roestige afwerking hebt bereikt, is er een mogelijkheid om het roestproces te stoppen.

Configureer jouw cortenstaal plantenbak

Cortenstaal plantenbakken verkrijgbaar in exact de maat die jij nodig hebt! Op de millimeter nauwkeurig.

Het Beschermen van Je Cortenstaal Tuindecoratie

Of je nu in het bezit bent van een schitterende zwaluwen op een takje muurdecoratie of een statige cortenstaal uil, je zult er zeker van willen zijn dat ze er jarenlang prachtig uit blijven zien.

 1. Reinig het oppervlak: Zorg ervoor dat je cortenstaal stof- en vuilvrij is. Dit zorgt voor een betere hechting van beschermende middelen.
 2. Gebruik een verzegelaar: Er zijn specifieke sealers op de markt die ontworpen zijn om cortenstaal te beschermen. Het aanbrengen van een dunne laag kan helpen om het roesten te stoppen zonder de esthetiek te beïnvloeden.
 3. Plaatsing: Houd rekening met de plaatsing van je decoratie. Vermijd gebieden waar er een constante waterstroom is, zoals onder afvoeren.

  Cortenstaal in de Kunst en Meer

  Bij Kunst van Staal hebben we een breed scala aan producten die variëren van dierenthema decoraties tot prachtige vogels en zelfs functionele houtopslagoplossingen

  Slotgedachten

  Terwijl cortenstaal blijft roesten tot een bepaald punt, is het mogelijk om de roestige charme vast te houden met de juiste zorg. Dus, of je nu kiest voor onze vlinder muurdecoratie of andere kunstwerken, je kunt er zeker van zijn dat ze een leven lang meegaan.

  .

  De Esthetische Voordelen van Cortenstaal

  Naast de natuurlijke bescherming die de roestlaag biedt, speelt cortenstaal ook een grote rol op het gebied van esthetiek en design. Het brengt namelijk een uniek en rustiek karakter met zich mee, waardoor het geliefd is onder architecten, ontwerpers en kunstenaars.

  Van Abstracte Kunst tot Tuinaccenten

  Cortenstaal kunst is een testament van de veelzijdigheid van dit materiaal. Het dient niet alleen als een functioneel materiaal maar ook als een middel voor artistieke expressie. De warme roodbruine tint van cortenstaal contrasteert prachtig met de groene omgeving van een tuin of een modern stedelijk landschap

Cortenstaal Plantenbakken

Cortenstaal plantenbak 120 x 40 x H 40cm

Vanaf 130,20
Ontdek de charme van onze exclusieve Cortenstaal Plantenbak, zorgvuldig geproduc...
Select options

Cortenstaal plantenbak 150 x 50 x H 50cm

Vanaf 203,00
Verrijkt uw buitenruimte met onze Kunst van Staal cortenstaal plantenbak, het to...
Select options

Cortenstaal plantenbak 90 x 30 x H 80cm

Vanaf 195,30
Ontdek de pure elegantie en robuuste charme van onze cortenstaal plantenbak, een...
Select options

Liever een project op maat?

Kunst van Staal
5.0
Based on 35 reviews
powered by Google
Tom van OsTom van Os
13:48 01 Sep 23
M’n woonkamer leeft nu een stuk meer dankzij de metalen decoratie! Fijn contact en een snelle levering, top service !
Adam van der LaanAdam van der Laan
14:42 25 Apr 23
Wij zien u graag de volgende keer weer bij ons terug.
Zoeken naar iets wat niet meer te koop was. Zo kwamen we op het idee om dit na te laten maken en het is gelukt… Een goed adres, ze denken met je mee, ze maken de tekening en dit is het resultaat. Hij is supermooi geworden, bedankt ontwerpers en zij die gemaakt hebben het is een prachtig stuk aan de wand, we zijn hier blij mee
Niels van den BoschNiels van den Bosch
08:51 13 Feb 23
Geweldige en persoonlijke service door eigenaar Tim!Zeer snelle levering.
Inge PrevooInge Prevoo
14:52 15 Nov 22
Ik heb de 2 scháttige egeltjes van cortenstaal gekocht. Ze kwamen keurig met plugjes en afstandshouders en hartstikke snel. Ik heb ze meteen op onze nieuwe schutting gemonteerd en dat ging feilloos. Nu moeten ze nog een beetje ‘roestig’ worden, want ze werden in blank staal geleverd. Dat gaat overigens heel snel zag ik al, dus dat is mooi, dan lijken ze op alle andere tuinornamenten bij ons. Ik ben er heel blij mee!! Voor een volgende keer, heb ik mijn oog alweer op een ander cortenstaal object van Kunst van Staal laten vallen. Ik verheug me daar nu al op. Inge P., Leiden
LidiaLidia
14:44 07 Aug 22
Bij Tim hebben wij een bestelling geplaatst met afbeelding hoe wij het wilden hebben. Hij heeft hierin meegedacht zodat het mooi uit zou komen. Wij zijn super blij met het resultaat wat nu in onze woonkamer een prominente plek heeft gekregen!Contact was erg prettig met Tim, dus in de toekomst gaan wij zeker nog een keer wat bestellen.
Mies van OostMies van Oost
18:18 08 Jun 22
Wij hebben na het overlijden van onze 2 konijnen contact gehad met Tim om aan de hand van een foto een stalen plaat te laten maken van cortenstaal.Tim is ontzettend vriendelijk en denkt graag met je mee. Het product is echt nog mooier dan ik had verwacht. 1 op 1 de foto die we stuurde. Ik herken direct onze Nijntjes er in. Ik kan dit bedrijf absoluut aanraden. En zal er in de toekomst zeker weer iets bestellen.Tim ontzettend bedankt voor het vereeuwigen van onze Alex en Guusje.
TamaraTamara
10:04 22 Oct 21
We waren al een tijdje op zoek naar muurdecoratie voor onze eetkamer. Na lang zoeken, hadden we wel een idee wat we wilden maar we konden het helaas niet ergens vinden. Om deze reden hebben we contact gezocht met Kunst van Staal en we werden ontzettend goed verder geholpen. Er werd met ons meegedacht naar een oplossing op een bestaand ontwerp en hier waren we heel erg blij mee. We zijn dan ook super blij met het eindresultaat. Zeker een aanrader om iets te kopen bij de site en je kan rekenen op een hele goede service.
Sanne van PelSanne van Pel
10:38 29 Oct 20
Echt een hele mooie toevoeging aan mijn interieur! Snelle levering en kwaliteit is super. Mooie designs en website is zeer klantvriendelijk.
js_loader

Hoe Cortenstaal zich Mengt met Andere Materialen

Een ander opmerkelijk kenmerk van cortenstaal is hoe goed het samengaat met andere materialen. Of het nu naast hout, steen, glas of zelfs water wordt geplaatst, cortenstaal weet zich altijd op naadloze wijze te integreren in diverse ontwerpen.

 1. Hout: Combineer cortenstaal met hout voor een mix van industriële en natuurlijke vibes. Onze houtopslagoplossingen zijn hier een perfect voorbeeld van.
 2. Steen: Cortenstaal naast steen, zoals een kiezelweg of een stenen muur, benadrukt het aardse karakter van beide materialen.
 3. Water: Denk aan een cortenstaal fontein of vijverbak. Het reflecterende oppervlak van het water tegen de roestige tint van het staal is simpelweg betoverend.

Onderhoud en Verzorging

Hoewel cortenstaal weinig onderhoud vereist, is het goed om enkele basisprincipes in acht te nemen. Reinig het oppervlak bijvoorbeeld van tijd tot tijd om ervoor te zorgen dat het zijn esthetische aantrekkingskracht behoudt. En zoals eerder vermeld, als je het roesten wilt stoppen op een bepaald punt, overweeg dan een verzegelaar.

Conclusie

Cortenstaal is meer dan alleen een trend. Het is een symbool van duurzaamheid, kunst en natuurlijke schoonheid. Of je nu een kunstliefhebber, een tuinier, of gewoon iemand bent die op zoek is naar dat unieke element om een ruimte tot leven te brengen, cortenstaal heeft voor ieder wat wils. Bij Kunst van Staal zijn we er trots op om deze passie met jou te delen.

Cortenstaal FAQ - Veel gestelde vragen

Cortenstaal, ook bekend als weersbestendig staal, bevat koper, chroom, nikkel en fosfor, die een beschermende roestlaag vormen. Deze laag beschermt het staal tegen verdere corrosie en zorgt voor een langere levensduur zonder extra onderhoud. Gewoon staal, daarentegen, mist deze legeringselementen en roest door als het wordt blootgesteld aan de elementen, tenzij het regelmatig wordt beschermd met verf of andere coatings. Dit maakt cortenstaal duurzamer en onderhoudsvriendelijker voor buitengebruik.

Cortenstaal begint binnen enkele weken te roesten zodra het aan de elementen wordt blootgesteld. De volledige roestlaag ontwikkelt zich meestal binnen enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van de lokale weersomstandigheden. Deze roestlaag dient als een beschermende barrière tegen verdere corrosie.

Cortenstaal is uiterst duurzaam en ontworpen voor een lange levensduur. De beschermende roestlaag die zich vormt, voorkomt verdere corrosie en maakt het staal bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor blijft het staal tientallen jaren in goede staat, zelfs zonder veel onderhoud.

Ja, cortenstaal kan goed tegen water. De roestlaag die zich vormt wanneer het staal wordt blootgesteld aan vocht, werkt als een beschermende barrière. Deze laag voorkomt dat water diep in het staal doordringt en beschermt het zo tegen verdere roestvorming.

Cortenstaal roest niet volledig door omdat de roestlaag die zich vormt, het onderliggende staal beschermt. Deze laag sluit het staal af van zuurstof en vocht, waardoor verdere corrosie wordt voorkomen. Dit maakt cortenstaal bijzonder geschikt voor buitengebruik.

Een van de nadelen van cortenstaal is dat de roest kan afgeven op omliggende oppervlakken zoals beton of steen. Daarnaast is cortenstaal minder geschikt voor zeer zoute of constant vochtige omgevingen, waar de beschermende roestlaag sneller kan slijten.

Ja, cortenstaal is zeker de moeite waard vanwege zijn duurzaamheid, esthetische aantrekkingskracht en lage onderhoudskosten. De unieke roestkleur en textuur zorgen voor een aantrekkelijke, natuurlijke uitstraling die na verloop van tijd alleen maar verbetert.

Voor toepassingen zoals tuinafscheidingen of plantenbakken wordt aanbevolen om cortenstaal minstens 15-20 cm in de grond te plaatsen. Dit zorgt voor stabiliteit en voorkomt dat de constructie gaat verschuiven of omvallen.

Ja, cortenstaal is geschikt voor gebruik in moestuinen. Het staal is veilig voor planten en geeft geen schadelijke stoffen af aan de bodem, waardoor het ideaal is voor gebruik als plantenbakken en tuinafscheidingen.

Cortenstaal is niet schadelijk voor het milieu. De roestlaag is inert en bevat geen schadelijke chemicaliën, waardoor het veilig is voor gebruik in zowel natuurlijke als stedelijke omgevingen.

Ja, net als elk ander metaal, kan cortenstaal heet worden in direct zonlicht. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de plaatsing in zonnige gebieden om mogelijke verbranding bij aanraking te voorkomen.

Cortenstaal kan tientallen jaren meegaan dankzij de beschermende roestlaag die verdere corrosie voorkomt. Dit maakt het een zeer duurzaam materiaal, zelfs in zware weersomstandigheden.

Nee, cortenstaal is niet slecht voor planten. De roestlaag die zich vormt, is inert en geeft geen schadelijke stoffen af aan de bodem. Dit maakt het veilig voor gebruik in tuinen en moestuinen.

Een cortenstalen tuinrand kan tientallen jaren meegaan. De beschermende roestlaag die zich vormt, voorkomt verdere corrosie, waardoor het staal zeer duurzaam is, zelfs in verschillende weersomstandigheden.

Ja, cortenstalen plantenbakken zijn een uitstekende keuze. Ze zijn duurzaam, bestand tegen de elementen en voegen een unieke, esthetische uitstraling toe aan uw tuin. Bovendien zijn ze veilig voor planten omdat ze geen schadelijke stoffen afgeven.

De dikte van cortenstaal hangt af van de toepassing. Voor tuinranden en plantenbakken wordt meestal een dikte van 2 tot 3 mm aanbevolen. Voor constructieve toepassingen kan een dikkere plaat nodig zijn, afhankelijk van de belasting en eisen.

Cortenstaal vereist minimaal onderhoud. In de beginfase kan het nodig zijn om de vorming van de roestlaag te controleren en oppervlakkig vuil te verwijderen. Het is belangrijk om cortenstaal niet af te sluiten van de luchtstroom, zodat de beschermende roestlaag zich correct kan vormen en onderhouden.

Populaire Blog Posts