De lotusbloem en zijn symbolische eigenschappen

Metalen wanddecoratie Lotusbloem

De lotusbloem en zijn symbolische eigenschappen

De lotusbloem en zijn symbolische eigenschappen

Een bloem die zeer aantrekkelijk voor het oog is. Dat is duidelijk de lotusbloem, oftewel de heilige lotus. Dit is een soort waterplant uit de Nelumbonaceae-familie die oorspronkelijk uit Indonesië en India komt. Tegenwoordig zul je deze exotische bloem tegenkomen in gebieden als Azië, Afrika en Australië. De bloem groeit in de buurt van stilstaand water zoals meren met een moerasachtige bodem. Mensen bewonderen deze heilige bloem maar al te graag vanwege haar opvallende schoonheid en heerlijke geur. In de natuur vind je onder andere de blauwe, rode, paarse, roze en witte lotusbloem.

De lotus wordt algemeen erkend als de nationale bloem van India en Vietnam, en heeft veel spirituele betekenissen in het hindoeïsme en het boeddhisme. De heilige bloem staat ook bekend als het symbool van zuiverheid. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van de lotusbloem, het uiterlijk van de bloem en waar deze voornamelijk voor wordt ingezet.

Wat is de betekenis van de heilige lotusbloem?

De lotusbloem heeft meerdere betekenissen. De bloem wordt gezien als een symbool van vooruitgang, expansie en innerlijke groei. Zij wordt met name gerespecteerd in Oosters spiritualisme en religie, met verwijzingen naar het Boeddhisme in het bijzonder, maar ook naar het Hindoeïsme, Taoïsme en andere geloven en culturen. Bovendien bewonderd men de lotusbloem omdat haar bloemblaadjes ongeschonden blijven door de overstroming waaruit zij bloeit.

De samenhang van de bloem met religies

De lotusbloem is een krachtig symbool van spirituele groei, ontwikkeling en transformatie. In Oosterse religies bijvoorbeeld spreekt de prachtige bloem over ons vermogen om voorbij de wereldse afleidingen te reizen en prioriteit te geven aan persoonlijke groei. Zij wordt vaak verwerkt in religieuze kunstwerken en bouwwerken als achtergrond, en het is gebruikelijk om lotusbloemen aan te bieden aan idolen en vereerde personen. In sommige culturen wordt de bloem ook medicinaal toegepast en ingenomen. Waar de lotusbloem nog meer voor gebruikt kan worden lees je verderop in het artikel.

In het boeddhisme is de Lotus een symbool van groeiend bewustzijn, verlichting en verlossing van menselijk lijden. Deze bloem straalt de kracht uit om onze aardse zaken te overstijgen en ons te richten op onze spirituele ontwikkeling. De heilige lotusbloemen kunnen ook worden als Boeddhistische bloemen.

In het hindoeïsme is de Lotus van bijzonder belang, omdat zij verbonden is met Vishnu en symbool staat voor onze innerlijke kracht om onszelf hoe dan ook te verbeteren. De symbolische lotusbloem wordt door zijn diepe betekenis vaak in vergelijking gesteld met de kracht en kenmerken van vlinders.

In de Egyptische mythologie symboliseert de lotusbloem wedergeboorte en onsterfelijkheid. Ze is verbonden met de godin Isis en de zonnegod Ra, die uit de bloem tevoorschijn kwamen. Daarnaast staat zij voor generatie en het draaiende karakter van het universum, aangezien zij elke dag opent en sluit, met de nacht ondergaat en elke ochtend weer aan de horizon verschijnt. De lotusbloem bij zonsondergang is dan ook prachtig om te zien. De lotus speelde een belangrijke rol in tempelactiviteiten en is door zijn symbolische eigenschappen dan ook terug te vinden in Egyptische kunst. 

De uiterlijke kenmerken van de lotusbloem

De Lotus is opmerkelijk omdat hij bloeit uit modderig en troebel water en toch ongerept is. Door zich uitsluitend te concentreren op zijn eigen groei en ontwikkeling produceert de Lotus een prachtige en ongeschonden bloem. De lotusbloem heeft meestal een ronde of uitlopende bloei en wordt meestal voorgesteld met brede, uitgestrekte bloemblaadjes die uit het water komen. Ze komt onder andere voor als een witte bloem, roze bloem, rode bloem en blauwe lotusbloem. De plant heeft meestal een diameter van 10 tot 15 centimeter en in sommige gevallen zelfs grote bladeren met een diameter van 25 centimeter. De bijzondere bloem wordt ondersteund door stengels en bladeren die aan het wateroppervlak grenzen. De bloem heeft naast een prachtig uiterlijk ook een zeer aantrekkelijke geur. Dankzij de zoete maar frisse geur wordt de bloem ook zeer gewaardeerd binnen de parfumindustrie. Naast de parfumindustrie wordt de lotus voor nog meer verschillende doeleinden gebruikt.

Waar wordt de lotusbloem voor gebruikt?

De populaire bloem wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals religieuze en spirituele voorstelling, verfraaiing en medicinale toepassing. Daarnaast wordt de bijzondere bloem door zijn grote betekenis en prachtige uitstraling ook vaak in decoratie verwerkt. Hieronder is een opsomming gemaakt van de verschillende toepassingen van de lotusbloem.

Medicinaal: De lotusplant heeft verschillende delen die gebruikt kunnen worden voor medicinale doeleinden, zoals de bladeren, zaden en wortels. Deze bestanddelen worden gebruikt om verschillende kwalen te behandelen, zoals hoofdpijn, slapeloosheid en ontstekingen.

Cosmetisch: In cosmetica en verzorgingsproducten worden extracten van lotusbloemen gebruikt vanwege hun hydraterende en verzachtende eigenschappen.

Tuinieren: De lotusbloem wordt veel gebruikt voor tuinarchitectuur en aquascaping vanwege haar schoonheid en de stijlvolle sfeer die zij creëert.

Aguascaping: Bij het gebruik van de lotusbloem voor aquascaping, is het belangrijk om de grootte van de tank en de soort vis die het zal bewonen te overwegen. De lotus moet worden geplaatst in een gebied met veel licht en ruimte, zodat het goed kan groeien. Hij moet ook uit de buurt worden gehouden van agressieve vissen of andere dieren die zijn tere bloemblaadjes kunnen beschadigen. Zorg bij het planten van de lotus bovendien voor een voedselrijke bodem of substraat, zodat hij in zijn nieuwe omgeving kan gedijen. Eenmaal geplant, heeft de lotus wel regelmatig onderhoud nodig, zoals het snoeien van dode bladeren en stengels en het om de paar weken bemesten met een uitgebalanceerde meststof.

Textiel: Patronen van de lotusbloem worden vaak verwerkt in textiel, zoals kleding, sjaals, handtassen en hoeden.

Decoratie: De lotusbloem is een mooie en veelzijdige decoratie die op vele manieren kan worden gebruikt. De bloem zelf komt erg goed tot zijn recht in een pot of vaas. Dit is een werkelijke verrijking van bijvoorbeeld een salon tafel. Ook kan de bloem met lichtarmaturen aan het dak worden opgehangen om een bovennatuurlijke sfeer te creëren. De bloem kan verder worden gedroogd en geplet tot fantasieën of boekenleggers, of er kunnen zelfs sieraden van worden gemaakt. Je kunt het zo gek niet bedenken en waarschijnlijk is het te creëren met de veelzijdige lotus. Tenslotte kunnen ze worden gebruikt als metalen wanddecoratie waarbij ze helemaal tot hun recht komen.


You've just added this product to the cart: